2783
کمبود ویتامین ب در کودکان چه عوارضی دارد؟

کمبود ویتامین ب در کودکان چه عوارضی دارد؟

1398/10/21 بازدید4153
کمبود هر ویتامینی در دوران رشد یک کودک می‌تواند با عوارض خطرناکی همراه باشد. یکی از مهمترین ویتامین‌های مورد نیاز بدن کودکان ویتامین ب و خانواده بزرگش است. ویتامینی که باید از طریق مواد غذایی به بدن برسد. اما کمبود ویتامین ب باعث بروز چه مشکلاتی در کودکان می‌شود؟ آیا با یک رژیم غذایی مناسب می‌توان همه ویتامین مورد نیاز بدن را جذب کرد؟

خانواده بزرگ ویتامین ب

ویتامین ب،مجموعه ای از ویتامین‌ها با استفاده‌های مختلف و علائم متفاوت است که مهمترین آنها شامل این ۸ ویتامین می‌شود: ویتامین ب۱ یا تیامین ، ویتامین ب۲ یا ریبوفلاوین، ویتامین ب۳ یا نیاسین، ویتامین ب۵ یا پانتوتنیک اسید، ویتامین ب۶ یا پیریودوکسین و پیریودوگزامین، ویتامین ب۷ یا بیوتین، ویتامین ب ۹ یا فولات، ویتامین ب ۱۲ یا کوبالامین.هرکدام از از این ویتامین‌ها وظایف جداگانه و مستقلی دارند که کمبودهر کدام می‌تواند با عوارض خطرناکی برای سلامتی کودکان همراه باشد. کمبود ویتامین B باعث نقص عملکرد سیستم عصبی در بچه‌ها می‌شود. کمبود ویتامین ب بر توانایی آن ها در یادگیری تأثير می گذارد، باعث کاهش حافظه می‌شود و تغييرات خلق و خو و گیجی از علایم کمبود آن است. پوست بسیار خشک یا بسیار چرب و اکنه هم می‌تواند از علایم کمبود ویتامین ب باشد. ویتامین‌های گروه ب نقش مهمی در رشد مغزی بچه‌ها دارند چون کمبود این گروه از ویتامین‌ها می‌تواند باعث اختلال در یادگیری، تمرکز و حافظه شود.
بیشتر بخوانید: علائم کمبود ویتامین سی در کودکان
 
اما مهمترین ویتامین‌های این خانواده برای رشد و سلامتی کودکان به شرح زیر است:

مواد غذایی حاوی ویتامین ب

ویتامین ب ۱

این ویتامین مسئول تولید انرژی در بدن کودک است. ویتامین ب۱ برای تبدیل قند و ديگر کربوهیدرات‌ها به انرژی در بدن کودک بسیار مهم است. این ویتامین برای انتقال پیام از مغز به اعضای مختلف بدن لازم و ضروری است. کمبود تیامین باعث بی احساس شدن اعصاب مغز می‌شود. براي کودکان در حال رشد، مقدار مورد نیاز این ویتامین در حدود۵۰۰ تا ۹۰۰ ميلی گرم در هر روز است.

ویتامین ب ۲

بدن کودک برای سوخت و ساز و تولید انرژی به ریبوفلاوین نیاز دارد. ویتامین ب۲ به پردازش مواد مغذی در سیستم قلبی و عروقی از طریق تولید انرژی هوازی کمک می‌کند و سطح سلامت سلول‌ها را در وضعیت مناسبی نگه می‌دارد. این ویتامین به تقویت بینایی و سلامت پوست کمک می‌کند. کمبود ریبوفلاوین می‌تواند به ترک خوردگی و قرمز شدن پوست و التهاب دهان، زخم دهان، گلو درد و حتی کم خونی منجر شود. همچنین کمبود ویتامین ب۲ می‌تواند منجر به اختلال عملکرد مغز شود.

ویتامین ب ۳

بدن کودک برای حفظ سلامت پوست، اعصاب و هضم غذا به نیاسین نیاز دارد. کمبود این ویتامین باعث از دست دادن حافظه می‌شود.

ویتامین ب ۵

ویتامین B5 یا اسید پانتوتنیک برای سلامتی مغز و سیستم اعصاب مرکزی کودک ضروری است.

تغذیه کودک حاوی ویتامین ب

ویتامین ب۶

برای عملکرد سیستم عصبی بدن کودک به این ویتامین نیاز زیادی دارد. این ویتامین نقش مهمی در عملکرد مناسب قلب و عروق و همچنين سیستم عصبی بدن کودک دارد. ویتامین ب۶ در هضم بهتر غذا در بدن و بالا رفتن سیستم ایمنی بدن نیز نقش مهمی دارد. این ویتامین برای عملکرد مناسب مغز کودک لازم است و خلق و خوی کودک را هم تنظیم می‌کند ، و باعث از بین رفتن استرس می‌شود. ویتامین ب ۶ به تشکیل گلبو‌ل‌های قرمز خون که اکسیژن به سراسر بدن می‌رسانند، کمک می‌کند و برای سوخت و ساز مواد غذایی و تبدیل آنها به انرژی ضروری است. اگر سطح ویتامین B6 در بدن خیلی کاهش پیدا کند، ممکن است مشکل آنمی یا کم خونی بوجود آید، یعنی سلول های قرمز خون کم شده و باعث خستگی و ضعف می‌شود. کمبود ویتامین ب ۶ توانایی بدن در مقابل عفونت ها و بیماری‌ها را کاهش می‌دهد.
بیشتر بخوانید: کم و زیاد بودن ویتامین با ما چه می‌کند؟

ویتامین ب۷

بیوتین یا همان ویتامین ب۷ به سوخت و ساز چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها بدن کودک کمک می‌کند. این ویتامین برای حفظ و رشد موها و ناخن‌های سالم در کودکان در حال رشد لازم و ضروری است. ویتامین ب۷ به حفظ آرامش و حفظ سیستم عصبی سالم کودک کمک می‌کند. این ویتامین محلول در آب است و نیاز کودکان به این ویتامین حدود ۱۲ تا ۴۰ ميلی گرم در هر روز است.

ویتامین ب ۹

ویتامین ب ۹ به همراه ویتامین ب ۱۲ و ویتامین ث به هضم غذا و استفاده بدن از پروتئین و ساخت پروتئین در زمان لازم کمک می‌کند. اسید فولیک برای ساخت گلبول‌های قرمز خون و DNA که عمل کنترل وراثت را انجام می‌دهد، نیز لازم است. فولات همچنین در رشد بافت‌ها کمک می‌کند و باعث درست عمل کردن سلول‌ها می‌شود. این ویتامین در زمانی که بدن احتیاج به غذا خوردن دارد، باعث افزایش اشتها می‌شود و به همین ترتیب اسیدهای هضم کننده غذا را می‌سازد. کمبود فولات در زمان بچگی می‌تواند روی عملکرد مغز در بزرگ سالی هم تاثير بگذارد.

ویتامین ب۱۲

ویتامین B12 از کودک در برابر بیماری آسم محافظت می‌کند . این ویتامین، همچنين، به تولید گلبول‌های قرمز خون کمک کرده و در حفظ سیستم عصبی بدن کودکان هم نقش مهمی دارد. کمبود ویتامین ب ۱۲ در کودکان جدی است و می‌تواند با نشانه‌هایی مثل کم خونی، مشکلات حرکتی، مشکل رسیدن به نقاط عطف رشد و اختلال رشد همراه باشد که ممکن است منجر به مرگ شود. کمبود ویتامین ب ۱۲ در نوزادان نادر است اما می‌تواند رخ بدهد، البته اگر کودکی تغذیه بدون غذاهای حیوانی داشته باشد یا اگر شیر مادری که گیاهخوار است را بخورد یا بعد از دوران نوزادی همچنان فقط شیر مادرش را بخورد.

مواد غذایی سرشار از ویتامین ب را بشناسید

بدن نمی‌تواند ویتامین‌های گروه ب را برای مدت طولانی ذخیره کند، بنابراین باید آن‌ها را به طور مرتب از طریق مواد غذایی به دست بیاورد. مواد غذایی مثل:
  • ماهی قزل آلا
ماهی قزل آلا منبع غنی از ریبوفلاوین، نیاسین، B6 و B12 و همچنین منبع خوبی از تیامین و اسید پانتوتنیک است.
  • سبزیجات سبز رنگ
سبزیجات سبز، به ویژه اسفناج، کرفس و کاهو از بهترین منابع گیاهی فولات یا ویتامین ب ۹ هستند.
  • جگر
  • تخم مرغ
تخم مرغ یکی از منابع اصلی بیوتین است. بیشتر بخوانید: از چه زمانی باید به فرزندمان تخم مرغ بدهیم؟
  • آووکادو

کودک و آووکادو حاوی ویتامین ب
  • شیر
مطالعات نشان می دهد که شیر و سایر لبنیات به طور کلی منبع اصلی ریبوفلاوین و پس از آن ها گوشت و غلات هستند. B12 را می‌توانید به بهترین وجه از شیر و سایر محصولات لبنی به دست بیاورید.
  • گوشت گاو
گوشت و فرآورده‌های گوشتی منابع اصلی تیامین، نیاسین و پیریدوکسین هستند.
  • حبوبات
حبوبات مقدار زیادی فولات دارند. همچنین مقدار کمی از ویتامین های دیگر B، از جمله تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید پانتوتنیک را تأمین می کنند.
  • مرغ و بوقلمون
مرغ و بوقلمون به دلیل دارا بودن نیاسین و پیریدوکسین قابل توجه ترین مواد غذایی هستند.
  • دانه‌های آفتاب گردان
تخمه آفتاب گردان یکی از بهترین منابع گیاهی اسید پنتوتنیک است. دانه‌های آفتاب گردان همچنین منبع خوبی از نیاسین و فولات هستند.

ارسال نظر شما

اولین نفری باشید که نظر میدهید
login captcha
2788

پربازدیدترین ها