خوردن انار در بارداری همیشه با این جمله همراه است: «انار بخور تا بچه ات زیبا بشه.» اما واقعا انار باعث زیبایی نوزاد میشود؟ خوردن انار به غیر از زیبا کردن جنین چه فواید دیگری دارد؟
در یک عدد انار چه مواد مغذی وجود دارد؟
یک انار متوسط ۱۰۰ گرمی سرشار از فولات، ویتامین دی، آهن، پروتئین ، کلسیم و ویتامین ث است. یعنی خوردن یک عدد انار در روز میتواند ۹ میلی گرم کلسیم، ۳۳ میکروگرم فولات، ۲۷ میلیگرم آهن و ۴۵ گرم پروتئین و ۹/۸ میلیگرم ویتامین ث مورد به بدن مادر باردار برساند. مواد مغذی که نقش حیاتی در رشد و سلامت جنین دارند. اما چرا مصرف انار در بارداری مهم است؟
- سرشار از فولات است
فولات نقش مهمی در رشد جنین دارد. فولات جنین را در برابر نقصهای مختلف زایمان، از جمله نارساییهای عصبی، محافظت میکند. فولات برای رشد ذهنی مناسب جنین خیلی ضروری است. مصرف فولات در سه ماهه اول بارداری اهمیت زیادی دارد به همین دلیل بهتر است در ماههای اول بارداری توجه بیشتری به انار نشان بدهید.
- منبع غنی از آهن است
حالا دیگر همه میدانند آهن چقدر برای زنان باردار ضروری است. انار یکی از منابع غنی آهن است. مصرف آهن به جلوگیری از کم خونی کمک میکند. کمبود آهن در بارداری مادر و جنین را در معرض خطر کم خونی و بیماریهای ناشی از آن قرارمیدهد. کم خونی در بارداری میتواند خطر زایمان زودرس را افزایش بدهد. همچنین نوزادان متولد شده از مادران کم خون دارای وزن بسیار کمی در هنگام تولد خواهند بود.
- پر از فیبر است
یبوست مشکل بیشتر زنان باردار است. به همین دلیل باید در این دوران به فیبر بیشتر از همیشه اهمیت بدهند. انار هم سرشار از فیبر است و میتواند باعث سلامت دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست شود.
- سرشار از مواد معدنی است
انار منبعی طبیعی از مواد معدنی است. آهن، روی، منیزیم، منگنز، مس و کلسیم در دوران بارداری ضروری هستند. آهن، روی و منیزیم، مسئول تولید سلولهای قرمز خون هستند که برای رشد جنین و جلوگیری از کم خونی مادر، اهمیت زیادی دارند.
- منبع غنی از آنتی اکسیدان است
آنتی اکسیدانها برای مادران باردار حیاتی هستند. آنتی اکسیدانها از مادر و جنین در برابر تاثیرات مضر رادیکالهای آزاد، محافظت میکنند. آنتی اکسیدانها در تقویت سیستم ایمنی بدن زنان باردار هم نقش مهمی دارند زیرا بیمار شدن در دوران بارداری میتواند برای جنین خطرناک باشد.
- سرشار از ویتامین ث است
کارشناسان توصیه میکنند در هفته چهارم بارداری حتما باید ویتامین C مصرف کنید. مصرف روزانه توصیه شده برای این ویتامین ۴۰ میلی گرم در روز است که در سه ماهه سوم بارداری ۱۰ میلی گرم به آن اضافه شده و به ۵۰ میلی گرم در روز میرسد. چون ویتامین ث به تقویت سیستم ایمنی بدن زنان باردار کمک میکند. همچنین ویتامین ث به جذب آهن که نقش مهمی در جلوگیری از کم خونی در بارداری دارد، کمک میکند. ویتامین C همچنین از پره اکلامپسی یا فشار خون بالا در بارداری جلوگیری میکند. استفاده از ويتامين ث در رژيم غذايي خطر زايمان زودرس را در زنان كاهش میدهد. اگر در دوران بارداری ویتامین ث کافی به بدن نرسد میتواند باعث آسیب جدی به مغز جنین شود به خصوص آن قسمت از مغز که مسئول نگهداری حافظه است.همچنین کمبود ویتامین C در بارداری ممکن است باعث بروز اسکوربوت در نوزاد شود. اسکوربوت بیماری است که باعث التهاب لثه می شود.
- منبع خوبی از ویتامین K است
این نوع ویتامین در کنار کلسیم، برای افزایش قدرت استخوان ضروری است. کمبود ویتامین K در بدن زنان باردار برای سلامت او و نوزاد خطرناک است و ممکن است باعث بروز کلستاز شود. این بیماری روی سلامت زنان در سه ماهه سوم از دوران بارداری تأثیر می گذارد. کلستاز یک اختلال در جریان صفراوی است و در کیسه صفرا و ناشی از بروز اختلال هورمونی رخ میدهد. بیماری کلستاز در دوران بارداری با نشانه هایی مثل افسردگی، احساس خستگی شدید، از دست دادن اشتها، تیره شدن رنگ ادرار و مبتلا شدن به خارش پوستی شدید شناخته می شود.
- حاوی مقدار زیادی پتاسیم است
بعضی از زنان باردار در دوران بارداری دچار فشار خون بالا و مسمومیت بارداری میشوند. پتاسیم در کنترل فشار خون نقش مهمی دارد. در دوران بارداری، مادران در معرض بالا رفتن فشار خون قرار دارند و پتاسیم موجود در انار به کنترل و حفظ سطح سالم فشار خون کمک میکند. همچنین، سطح سدیم انار بسیار پایین است که فشار خون را تحت تاثیر قرار نمیدهد.
- آب فراوان دارد
انار به هیدراته بودن بدن کمک میکند چون دانه های آن سرشار از آب است.آب، بدن را هیدراته نگه میدارد زیرا کم آبی در دوران بارداری میتواند برای جنین خطرناک باشد. وقتی بدن کمبود آب نداشته باشد جنین داخل رحم، رشد مناسبی خواهد داشت.
- ویتامین آ هم دارد
انار منبع غنی از ویتامین آ است که در رشد و نمو جنین نقش مهمی دارد. ویتامین آ برای سلامت پوست، قدرت بینایی، عملکرد مناسب اعصاب و جلوگیری از بروز آسیبهای سلولی در زنان باردار نقش مهمی دارد. کمبود این ویتامین در بدن مادر باردار میتواند سیستم ایمنی بدن او را کاهش داده و فرد را با مشکلاتی مانند کم خونی و آسیب دیدن قدرت بینایی، به خصوص در طول شب مواجه کند.
- سرشار از کلسیم است
انار به دلیل داشتن کلسیم در رشد و تکامل استخوان بندی جنین موثر است و عامل مهمی در جلوگیری از نرمی استخوان به شمار میرود. همچنین کلسیم کمک میکند که خون به شکل طبیعی منعقد شود، ماهیچهها و عصبها عملکرد خوبی داشته باشند و قلب جنین نیز ضربان نرمالی داشته باشد.
آیا خوردن انار به زیبا شدن جنین کمک میکند؟
قدیمی ها معتقدند خوردن انار باعث زیبا شدن نوزاد میشود. اما حالا درباره این نظریه میگویند:« انا رخون را تصفیه میکند.خون مجرای تغذیه جنین از مادر است و خون سالم یعنی مجرای تغذیه سالم و این سلامتی بر سلامتی جنین تاثیر دارد. انار دارای ماده ای به نام مانتین است که بسیار مفید بوده و باعث پاک سازی و تصفیه کبد میشود. تصفیه کبد باعث سلامتی و نیز زیبایی جنین میشود.» بیشتر بخوانید: انار بخورم بچم خوشگل میشه؟
مصرف انار در دوران بارداری عوارض هم دارد؟
تغذیه در دوران بارداری نقش مهمی در سلامت مادر و جنین دارد. به همین دلیل برای گنجاندن انار در رژیم غذایی حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنید تا دوز مصرف آن را برایتان مشخص کند. بهتر است قبل از خوردن انار به این نکات توجه کنید:
- انار یک میوه قابض است پس بهتر است از مصرف آن در اواخر بارداری خودداری کنید تا باعث مشکل در روند زایمان طبیعی نشود.
- روی انار گلپر نریزید. گلپر باعث تحریک رحم و سقط جنین میشود.
- حواستان به کالری دانه های انار باشد. اگر جزو زنان بارداری هستید که رژیم غذایی خاص دارید پس از کالری انار غافل نشوید.