قرصهای ضدبارداری تا چه حد موثر هستند؟
عمده قرصهای ضد بارداری، قرصهای حاوی ترکیبی از هورمونهایی هستند که مانع از تخمک گذاری میشوند؛ یعنی همان روند آزاد شدن تخمک از تخمدانها برای بارداری.قرصهای دیگری که به عنوان «مینی پیل» یا همان قرصهای شیردهی شناخته میشوند، باعث غلیظ شدن مخاط دهانه رحم و نازک شدن دیواره رحم میشوند، در نتیچه احتمال رسیدن اسپرم به یک تخمک کاهش مییابد.
در صورت مصرف درست و فراموش نکردن مصرف، قرصهای ضد بارداری مطمئنترین روش پیشگیری از بارداری هستند؛ به گفته متخصصان این قرصها در صورت استفاده صحیح ۹۹.۷ درصد موثر هستند. یعنی کمتر از یک زن از هر ۱۰۰ زن مصرف کننده این قرصها در هر سال، ممکن است باردار شود.
با این حال، مصرف عمومی نشان میدهد که میزان تاثیرگذاری این قرص ۹۱ درصد است؛ یعنی ۹ نفر از هر ۱۰۰ زن مصرف کننده قرصهای ضد بارداری در هر سال باردار میشوند.
۵ علت بارداری با مصرف قرص ضدبارداری
با اینکه قرصهای ضدبارداری بسیار موثر هستند، بروز بعضی شرایط میتواند بر تاثیرگذاریشان اثر منفی گذاشته و منجر به بارداری ناخواسته شود. که در ادامه با این علل آشنا میشوید:- فراموشی یک قرص
- استفراغ
- قرص را سر وقت نمیخورید
- بسته جدید را سرموقع مصرف نمیکنند
بنا به توصیه متخصصان، افرادی که مصرف بیش از دو یا ۳ قرص متوالی (۲-۳ روز متوالی) را فراموش کرده یا پشت گوش میاندازند، باید نزدیکی نداشته باشند یا تا یک هفته، از یک روش دیگر پیشگیری از بارداری استفاده کنند.
- تداخل دارویی
البته مصرف طولانی مدت داروهای دیگری هم میتواند باعث کاهش اثر قرصهای ضدبارداری شوند که از آن جمله میتوان به داروهای زیر اشاره کرد:
- داروهای صرع مثل فنوباربیتال، فنیتوئین و کاربامازپین
- داروهای ضد ویروس که برای درمان HIV استفاده میشوند
- گل راعی که نوعی داروی گیاهی است
نکاتی برای موفقیت قرصهای ضدبارداری
قرصهای ضدبارداری در صورت مصرف درست و متوالی بسیار موثر هستند. در ادامه با چند روش برای کمک به جلوگیری از بارداری ناخواسته در زمان مصرف قرص ضدبارداری آشنا میشوید:- بروشور قرص ضدبارداری مصرفیتان را درست مطالعه کرده و رعایت کنید.
- قرص را هر روز سر ساعت معینی میل کنید.
- از نرمافزارهای یادآور مصرف قرص استفاده کنید.
- حداقل یک هفته قبل از تمام شدن بسته مصرفیتان،بسته بعدی را تهیه کنید تا در طول مصرفتان اختلالی ایجاد نشود.
- قرص فراموش شده را به محض یادآوری، مصرف کنید.
- اگر دو یا چندروز فراموش کردید قرص بخورید، همزمان با قرص، تا یک هفته از روش پشتیبانی دیگری مثل کاندوم برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید.
علائم زودرس بارداری
اگر فردی نگران عدم موفقیت قرصهای ضدبارداری است و احتمال میدهد باردار شده باشد، باید سریعا با پزشک خود مشورت کند هرچند که علائم زیر از جمله نشانههایی هستند که میتواند نشاندهنده بارداری باشد:- نفخ: با اینکه نفخ یکی از نشانههای پیش قاعدگی است، گاهی میتواند به عنوان علامت زودرس بارداری باشد.
- حساسیت سینهها: افزایش هورمونهایی مثل استروژن و پروژسترون میتواند باعث حساسیت سینهها در اوایل بارداری شود. بعضی خانمها علائمی مثل مورمور، سنگینی یا حس پُری سینهها را تجربه میکنند.
- لکهبینی سبک: هنگام لانه گزینی تخمک و اتصالش به دیواره رحم، مقدار کمی خونریزی یا لکه بینی رخ میدهد. اگر در زمانی غیر از روزهایی که منتظر پریودتان هستید، لکهبینی داشتید، احتمالا نشانه زودرسی از بارداری شماست.
- کسالت بیدلیل: تغییرات هورمونی میتواند در زمان بارداری بروز کرده و باعث احساس خستگی فرد شوند؛ حتی در اولین روزهای بارداری.
- تکرر ادرار: تغییرات هورمونی میتواند در مراحل اولیه بارداری باعث افزایش ادرار مادر شود.
البته در صورت استفاده زودهنگام یا عدم رعایت درست دستورعمل، تستهای خانگی همچنان به طور ۱۰۰ درصد قابل اطمینان نیستند؛ به گفته متخصصان برای اطمینان بیشتر از درست بودن نتیجه تست، باید یکی دو هفته بعد از پریود نشدنتان صبر کنید تا نتیجه این تستها قابل اطمینان باشد.