خوردن غذای سالم در بارداری میتواند نوید داشتن نوزادی سالم را به شما بدهد. هر نوع خوراکی تاثیر مستقیمی بر نحوه رشد جنین دارد. در این میان خانمهای باردار درباره خوردن جگر مرغ یا گوشت مردد هستند و میخواهند بدانند آیا
خوردن جگر در بارداری میتواند مشکلاتی برای آنها ایجاد کند یا خیر؟
آیا خانم باردار میتواند جگر بخورد؟
در مجموع
خوردن جگر در بارداری هیچ منعی ندارد. جگر موادی در خود دارد که میتواند برای مادر و جنین مفید باشد. هرچند ممکن است خطرات اندکی نیز به دنبال داشته باشد و باید میزان مصرف آن در اندازه متعادل باشد.
مزایای استفاده از جگر در بارداری
- جگر شامل عناصر حیاتی است که در دوران بارداری میتواند برای مادر و جنین مفید باشد.
- اسید فولیک موجود در جگر نقش کلیدی در حفاظت جنین درون رحم داشته و باعث پیشرفت عصبی میشود.
- پروتئین منبع اصلی انرژی برای خانم در بارداری که به مقادیر کافی در جگر وجود دارد.
- ویتامین A میتواند بر رشد دید و ایمنی جنین تاثیر مستقیم داشته باشد.
- وجود آهن در جگر یکی از دلایل اصلی توصیه به خوردن جگر در بارداری است. مصرف جگر خطر ابتلا به کم خونی را کاهش میدهد و خون را سالم نگه میدارد.
خوردن چه مقدار جگر در بارداری مجاز است؟
هیچ معیار مشخصی وجود ندارد که چه میزان مصرف جگر در بارداری میتواند ایمن باشد. آنچه قابل تامل است این است که تناسب ویتامینها در جگر قابل توجه است بنابراین مصرف آن باید در حد متعادل باشد. از این رو به طور کلی در بهترین حالت مصرف یک بار در هفته یا دو بار در ماه جگر در بارداری مناسب به نظر میرسد. گفته میشود دریافت روزانه 2500 واحد بین المللی ویتامین A در دوران بارداری مشکلی ایجاد نمیکند اما زنانی که بیشتر از این مقدار مصرف میکنند در معرض خطر نقص تولد و عوارض زایمان قرار دارند.
در هنگام مصرف جگر از چه محصولاتی پرهیز کنید؟
زمانی که میخواهید جگر مصرف کنید باید موارد زیر را رعایت کنید و از این کارها اجتناب کنید:
- مکملهای روغن کبد که حاوی ویتامین A فراوان هستند.
- محصولات مراقبت از پوست که دارای رتینول هستند.
- خوراکیهایی که حاوی جگر مرغ یا گوشت هستند.
خطرات مصرف جگر در بارداری
- مصرف گوشت در بارداری برای مادر بسیار مفید است. اما اجزا موجود در جگر میتواند خطراتی را در مصرف بیش از حد ایجاد کند.
- نسبت مواد مغذی موجود در جگر مرغ نسبت به جگر گوشت گاو یا گوسفند متفاوت است. در برنامه غذایی باید به این موضوع توجه کنید.
- ویتامین A به مقدار زیادی در جگر وجود دارد و علاوه بر مزایایی که دارد اما مصرف مقدار زیاد آن میتواند خطراتی به همراه داشته باشد. مصرف بیش از حد جگر در بارداری با نقص پیشرفت جنین و ایجاد سرطان در مادر ارتباط دارد.
- همراه با رتینول، نسبت بالای کلسترول باعث میشود جگر انتخاب مناسبی برای یک زن باردار نباشد چون ممکن است باعث افزایش فشار خون شود.
منابع جایگزین ویتامین A
ویتامین A بدون شک برای جنین ضروری است. اما لازم نیست این ویتامین را حتما از جگر دریافت کنید و میتوان این ویتامین را از سایر منابع هم به دست آورد. سبزیجات انتخابی خوبی به حساب میآیند زیرا ویتامین A در آنها به شکل بتاکاروتن است و نه رتینول. برخی از منابع سبزیجات حاوی ویتامین A عبارتند از:
- سبزیهای برگ سبز
- اسفناج
- کدو حلوایی
- سیب زمینی شیرین
- هویج