آیا خوردن خرما در بارداری مجاز است؟
مصرف خرما برای مادر و جنین کاملا مفید است. قند فروکتوز موجود در خرما به سرعت شکسته شده و بدون بالا بردن قند خون در بدن میتواند انرژی زیاد تولید کند. خرما همچنین خواص ملینی دارد که میتواند انقباضات رحم را تحریک کرده و زمان زایمان را کوتاهتر کند.مصرف خرما در اواخر دوران بارداری میتواند بدون ایجاد هیچ گونه خطری برای جنین و مادر به روند زایمان کند.
مواد مغذی موجود در خرما
مقدار مواد مغذی موجود در هر 100 گرم خرما عبارت است از :
انرژی |
277 کیلوکالری |
پروتئین |
1.8 گرم |
فیبر |
6.7 گرم |
چربی |
0.2 گرم |
فولات |
15 میکروگرم |
آهان |
0.9 میلی گرم |
ویتامین K |
2.7 میکروگرم |
منیزیوم |
54 میلی گرم |
پتاسیم |
696 میلی گرم |
خواص خرما در بارداری
حالا میدانید که خرما مواد مغذی بسیار زیادی دارد و سرشار از پروتئین، فیبر و ویتامین است که موجب بارداری سالم و آسانی میشود. برخی خواص خوردن خرما در بارداری را در ادامه بخوانید:
- فراهم کردن انرژی کافی
در طول دوران بارداری شما نیاز به انرژی بیشتری دارند. استفاده از خرما به صورت روزانه میتواند نیاز شما را به قند بدون اضافه کردن کالری فراهم کند.
- رفع یبوست
از آنجا که خرما سرشار از فیبر است میتواند دستگاه گوارش را در طول دوران بارداری کمک کند و یبوست را برطرف کند. این میوه باعث احساس سیری شده، سطح کلسترول را کاهش میدهد و کمک میکند در وزن درست قرار بگیرید.
- تولید اسید آمینه
خرما به مقدار کافی پروتئین مورد نیاز بدن برای تولید و ساخت اسید آمینه را فراهم میکند. این اسید آمینهها برای رشد بدن لازم هستند.
- پیشگری از نقص مادرزادی
خرما منبع بسیار مناسب فولات است. فولات از نقص هنگام تولد که مربوط به مغز و نخاع است، پیشگیری میکند.
- حاوی ویتامین K برای رشد جنین
نوزادان با ویتامین K ناکافی به دنیا میآیند. اگر مادر در طول دوران شیردهی خرما مصرف کند میتواند نیاز بدن نوزاد را به ویتامین K برطرف کند. ویتامین K به انعقاد خون و رشد استخوانها کمک میکند.
- پیشگیری از کم خونی
خرما با فراهم کردن محتوای آهن مورد نیاز در دوران بارداری میتواند بدن مادر باردار را از کم خونی محافظت کند. آهن هموگلوبین بدن را تامین میکند و سیستم ایمنی شما و جنین را تقویت میکند.
- ایجاد تعادل آب و نمک بدن
خرما حاوی پتاسیم است که تعادل آب و نمک بدن را برقرار کرده، فشار خون را کنترل میکند و از انقباض ماهیچه پیشگیری میکند. کمبود این ماده معدنی میتواند به بافت کلیه آسیب برساند.
- تقویت استخوان و دندان جنین
منیزیوم یکی از مواد معدنی مهمی است که در شکل دادن به دندان و استخوان جنین موثر است. این ماده معدنی همچنین قند خون و فشار خون را کنترل میکند. خرما به پیشگیری از کمبود منیزیوم کمک میکند. کمبود منیزیوم باعث مشکلات در کبد و کلیه میشود.
چقدر خوردن خرما به القا زایمان کمک میکند؟
خرما تاثیر اکسی توسین را بیشتر میکند که حساسیت رحم را افزایش میدهد. اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع موجود در این میوه انرژی مورد نیاز را فراهم کند و پروستاگلندین مورد نیاز برای زایمان را تولید میکند. همچنین سروتونین، کلسیم و تانن موجود در خرما در انقباضات عضلات رحم میتوانند کمک کننده باشند.
شکل استفاده از خرما در دوران بارداری
خرما را میتوان به اشکال مختلف در دوران بارداری مصرف کرد:
- اسموتی: خرما و ماست میتوانند ترکیب اسموتی فوق العادهای باشند.
- شربت: خرما را با کمی شیر مخلوط کنید و روی بستنی، وافل، نان تست یا بلغوز بریزید.
- سس سالاد: خرما را با کره بادام زمینی مخلوط کرده و روی سس بریزید.
- کوکی: خرما را میتوانید داخل مافین یا کوکی استفاده کنید.
- انواع متفاوتی از خرمای سیاه، قرمز، نرم، خشک و ... وجود دارد. خرماهای نرم خیلی شیرین هستند و رطوبت زیادی دارند. خرماهای نیمه خشک کمتر شیرین هستند. خرماهای خشک را هم میتوان در پخت استفاده کرد.
زمان مصرف خرما در بارداری
- خرما را در هر مرحله از بارداری میتوان مصرف کرد. فقط باید بدانید مقدار مصرف آن چقدر است.
- در سه ماهه اول بارداری یکی از مشکلات رایج یبوست است و خرما میتواند مانع یبوست شود. هرچند نباید در مصرف آن زیاده روی کنید به ویژه اگر قند خونتان بالاست.
- در سه ماهه دوم بارداری شما در خطر دیابت بارداری قرار دارید. به همین دلیل باید در مصرف خرما زیاده روی نکنید و درباره داشتن یک رژیم غذایی مناسب با پزشک مشورت کنید.
- در سه ماهه سوم بارداری خوردن خرما میتواند در داشتن زایمان آسان و راحت کمک کند. زنان باردار میتوانند یک ماه قبل از تاریخ زایمانشان 6 عدد خرما در روز بخورند.
- برخی خانمها از خوردن خرما در تابستان خودداری میکنند چون باور دارند که باعث بالا رفتن حرارت بدن و دل درد میشود اما این باور هیچ مبنای علمی ندارد.
عوارض جانبی خرما در بارداری
خرما اگر به اندازه متعادل مصرف شود هیچ عارضه جانبی ندارد. هرچند مصرف بیش از حد آن میتواند موجب مشکلات زیر شود:
- وزن بیش از اندازه در بارداری
- افزایش قند خون
- خطر ابتلا به دیابت بارداری
- پوسیدگی دندان در مواردی که بهداشت دندان رعایت نشود